Zadzwoń do nas! (42) 672 54 49 Salon Pon.-Pią.: 8:00 - 17:00 | Sob.: 10:00 - 14:00 Magazyn Pon.-Pią.: 8:00 - 16:00

Blaty drewniane od strony technicznej i praktycznej. Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Blaty drewniane od strony technicznej i praktycznej. Odpowiadamy na najważniejsze pytania Blat drewniany jest elementem wyposażenia nadającym pomieszczeniom ciepłego i przyjaznego charakteru oraz niepowtarzalnego stylu. Jednocześnie blat jest strategicznym miejscem w każdej kuchni oraz ważnym elementem łazienki, gdzie wahania wilgotności powietrza są wysokie. Ponadto w kuchni blat narażony jest na kontakt z gorącymi garnkami, ostrymi przyborami kuchennymi, a także na stłuczenia, otarcia i trudno usuwalne plamy. Jaki blat drewniany wybrać oraz jak go pielęgnować, aby jak najdłużej zachował trwałość i piękny wygląd? Odpowiadamy na najważniejsze pytania. 

Blat drewniany lity, klejony czy z forniru? Wykonanie ma znaczenie!

Blat drewniany kuchenny teak
Do wykonania blatów drewnianych wykorzystywane są różne techniki, mające znaczący wpływ na trwałość tego elementu wyposażenia wnętrz. Najlepszym wyborem do kuchni i łazienki są blaty klejone. Powstają one poprzez klejenie długich, litych lub łączonych na mikro-wczepy lamelek drewnianych. Proces klejenia sprawia, że blaty zachowują dużą stabilność wymiarów. Klejenie eliminuje naturalne naprężenie drewna, zapobiegając wypaczaniu i pękaniu. Alternatywą dla blatów litych i klejonych mogą być blaty wykonane z forniru, czyli płatów drewna, uzyskiwanych w procesie skrawania, poddanych obróbce termicznej. Blaty fornirowe są jednak bardziej podatne na zadrapania, a wszelkie powstałe uszkodzenia nie są możliwe do naprawy podczas renowacji.

Drewniany blat nieustannie pracuje

Technika wykonania drewnianego blatu ma znaczenie także z innego powodu. Drewno jest materiałem, który dostosowując swoją wilgotność do klimatu pomieszczenia, cały czas pracuje. Oznacza to, że pod wpływem czynników zewnętrznych, w tym przede wszystkim temperatury i wilgoci, zmieniają się parametry drewna. Drewno może pęcznieć, kurczyć się oraz łódkować, czyli wyginać. Aby ograniczyć ten problem, blaty tworzy się częściej z drewna klejonego, a nie litego, oraz odpowiednio impregnuje.

Jakie gatunki drewna najlepiej sprawdzą się jako blaty w kuchni i łazience?

Blat drewniany łazienkowy akacjowy
Wybierając blat do kuchni lub łazienki, powinniśmy także zwrócić uwagę na gatunek drewna, wykorzystany do jego wykonania. Wiemy już, że musi to być materiał dobrze znoszący wilgoć oraz odporny na wgniecenia i ścieranie. Wśród oferowanych przez DLH blatów z polskich gatunków drewna dużą popularnością cieszą się:

  • Blaty dębowe – wyróżniają się odpowiednią twardością i stabilnością, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w różnych warunkach, w tym także w kuchni i w łazience.
  • Blaty bukowe o delikatnej, różowawo-żółtawej barwie – charakteryzują się dużą twardością, w związku z czym są odporne na uszkodzenia mechaniczne.
  • Blaty jesionowe– dzięki jasnej kolorystyce i podatności na barwienie blaty te można dostosować do wystroju wnętrza. Jesion charakteryzuje się wysoką twardością oraz odpowiednią stabilnością.
  • Blat brzozowy z litego drewna rozjaśni każdą kuchnię i łazienkę delikatnym, satynowym połyskiem. Dzięki wysokiej podatności brzozy na barwienie blat dostępny jest w różnych odcieniach, zapewniając nieograniczone możliwości aranżacji. Dzięki odpowiedniej twardości dobrze sprawdzi się w kuchni i łazience.

W ostatnich latach użytkownicy coraz chętniej sięgają także po blaty z egzotycznych gatunków drewna, w tym:

  • Blaty z akacji azjatyckiej o głębokim, a zarazem ciepłym brązowym odcieniu. Akacja doskonale sprawdzi się w nowoczesnych i przytulnych wnętrzach. Doskonale znosi wilgoć – wykonuje się z niej także meble ogrodowe narażone na oddziaływanie niekorzystnych warunków atmosferycznych.
  • Blaty z merbau, czyli południowo-azjatyckiego gatunku drewna o czerwonobrązowym odcieniu ze złocistym połyskiem. Doskonale podkreśli ekskluzywny charakter nowoczesnych wnętrz. Merbau ma bardzo wysoką twardość i stabilność wymiarową. Blat wykonany z tego materiału posiada wysoką stabilność oraz odporność na zarysowania i odkształcenia.
  • Blaty z teaku dzięki wysokiej zawartości naturalnych substancji oleistych i kwasu krzemowego charakteryzują się niską nasiąkliwością i są odporne na działania szkodliwych substancji. W związku z tym będą doskonałym wyborem do kuchni. Mają także wyjątkowo wysoką stabilność wymiarową. Dodatkową ich zaletą jest piękny, brązowy odcień i oryginalne usłojenie.

Jakie wymiary powinien mieć drewniany blat kuchenny?

Blat drewniany kuchenny dębowy
Ogromną zaletą blatów drewnianych jest to, że można im nadać dowolny kształt i rozmiar. Łatwość przycinania umożliwia zaprojektowanie kuchni zgodnie z indywidualnymi potrzebami użytkowników. Standardowe blaty mają głębokość 60 cm, co odpowiada długości podstawowych urządzeń wykorzystywanych w kuchni, a także mebli kuchennych. Ważnym parametrem jest także grubość blatu warunkująca jego ciężar, a częściowo także trwałość. Powszechnie spotyka się blaty o grubości do 0,6 cm cm do 4 centymetrów. Blaty o grubości poniżej 2,5 centymetrów mają często zbyt małą wytrzymałość na nacisk, dlatego ich spód jest odpowiednio wzmacniany. Grubość blatów drewnianych DLH oscyluje wokół 2,7 – 4 centymetrów, co jest zupełnie wystarczające, kiedy uwzględnimy doskonałe parametry użytkowe poszczególnych gatunków drewna.

Pielęgnacja i impregnacja blatu drewnianego

Blat drewniany przed montażem powinien być odpowiednio zaimpregnowany. Dzięki temu zyska dodatkową odporność na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Przy wyborze środków do zabezpieczenia blatu w kuchni warto zadbać, aby środki te były bezpieczne dla zdrowia i przetestowane pod kątem kontaktu z żywnością. Blat drewniany można zaimpregnować na dwa sposoby – poprzez lakierowanie lub olejowanie. Lakierowane blaty są łatwe w konserwacji i utrzymaniu czystości oraz nie zmieniają naturalnego koloru drewna. Lakier jest jednak mało odporny na ścieranie i wysoką temperaturę. Lepszym wyborem okazują się oleje do drewna, które wnikają znacznie głębiej w jego powierzchnię, konserwując i pielęgnując na głębokość kilku milimetrów.

Blat drewniany kuchenny merbau
Olejowane drewno zachowuje także swoją naturalną strukturę, a po latach jego barwa może przybrać szlachetny, nieco ciemniejszy odcień. Bez względu na wybraną metodę impregnacji, drewniane blaty można wielokrotnie odnawiać, dzięki czemu na długo zachowują one trwałość i piękny wygląd. Ważna jest także codzienna pielęgnacja. Bez względu na to, jak wytrzymały gatunek drewna wybierzemy, powinniśmy pamiętać, że bezpośrednio na drewnianym blacie nie powinniśmy kroić ani siekać produktów, a także stawiać gorących przedmiotów. Codzienne czyszczenie możemy ograniczyć do przecierania wilgotną ściereczką z niewielką ilością płynu do naczyń.

Zapraszamy do kontaktu