Blaty drewniane od strony technicznej i praktycznej. Odpowiadamy na najważniejsze pytania Blat drewniany jest elementem wyposażenia nadającym pomieszczeniom ciepłego i przyjaznego charakteru oraz niepowtarzalnego stylu. Jednocześnie blat jest strategicznym miejscem w każdej kuchni oraz ważnym elementem łazienki, gdzie wahania wilgotności powietrza są wysokie. Ponadto w kuchni blat narażony jest na kontakt z gorącymi garnkami, ostrymi przyborami kuchennymi, a także na stłuczenia, otarcia i trudno usuwalne plamy. Jaki blat drewniany wybrać oraz jak go pielęgnować, aby jak najdłużej zachował trwałość i piękny wygląd? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.
Blat drewniany lity, klejony czy z forniru? Wykonanie ma znaczenie!

Drewniany blat nieustannie pracuje
Technika wykonania drewnianego blatu ma znaczenie także z innego powodu. Drewno jest materiałem, który dostosowując swoją wilgotność do klimatu pomieszczenia, cały czas pracuje. Oznacza to, że pod wpływem czynników zewnętrznych, w tym przede wszystkim temperatury i wilgoci, zmieniają się parametry drewna. Drewno może pęcznieć, kurczyć się oraz łódkować, czyli wyginać. Aby ograniczyć ten problem, blaty tworzy się częściej z drewna klejonego, a nie litego, oraz odpowiednio impregnuje.
Jakie gatunki drewna najlepiej sprawdzą się jako blaty w kuchni i łazience?

- Blaty dębowe – wyróżniają się odpowiednią twardością i stabilnością, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w różnych warunkach, w tym także w kuchni i w łazience.
- Blaty bukowe o delikatnej, różowawo-żółtawej barwie – charakteryzują się dużą twardością, w związku z czym są odporne na uszkodzenia mechaniczne.
- Blaty jesionowe– dzięki jasnej kolorystyce i podatności na barwienie blaty te można dostosować do wystroju wnętrza. Jesion charakteryzuje się wysoką twardością oraz odpowiednią stabilnością.
- Blat brzozowy z litego drewna rozjaśni każdą kuchnię i łazienkę delikatnym, satynowym połyskiem. Dzięki wysokiej podatności brzozy na barwienie blat dostępny jest w różnych odcieniach, zapewniając nieograniczone możliwości aranżacji. Dzięki odpowiedniej twardości dobrze sprawdzi się w kuchni i łazience.
W ostatnich latach użytkownicy coraz chętniej sięgają także po blaty z egzotycznych gatunków drewna, w tym:
- Blaty z akacji azjatyckiej o głębokim, a zarazem ciepłym brązowym odcieniu. Akacja doskonale sprawdzi się w nowoczesnych i przytulnych wnętrzach. Doskonale znosi wilgoć – wykonuje się z niej także meble ogrodowe narażone na oddziaływanie niekorzystnych warunków atmosferycznych.
- Blaty z merbau, czyli południowo-azjatyckiego gatunku drewna o czerwonobrązowym odcieniu ze złocistym połyskiem. Doskonale podkreśli ekskluzywny charakter nowoczesnych wnętrz. Merbau ma bardzo wysoką twardość i stabilność wymiarową. Blat wykonany z tego materiału posiada wysoką stabilność oraz odporność na zarysowania i odkształcenia.
- Blaty z teaku dzięki wysokiej zawartości naturalnych substancji oleistych i kwasu krzemowego charakteryzują się niską nasiąkliwością i są odporne na działania szkodliwych substancji. W związku z tym będą doskonałym wyborem do kuchni. Mają także wyjątkowo wysoką stabilność wymiarową. Dodatkową ich zaletą jest piękny, brązowy odcień i oryginalne usłojenie.
Jakie wymiary powinien mieć drewniany blat kuchenny?

Pielęgnacja i impregnacja blatu drewnianego
Blat drewniany przed montażem powinien być odpowiednio zaimpregnowany. Dzięki temu zyska dodatkową odporność na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Przy wyborze środków do zabezpieczenia blatu w kuchni warto zadbać, aby środki te były bezpieczne dla zdrowia i przetestowane pod kątem kontaktu z żywnością. Blat drewniany można zaimpregnować na dwa sposoby – poprzez lakierowanie lub olejowanie. Lakierowane blaty są łatwe w konserwacji i utrzymaniu czystości oraz nie zmieniają naturalnego koloru drewna. Lakier jest jednak mało odporny na ścieranie i wysoką temperaturę. Lepszym wyborem okazują się oleje do drewna, które wnikają znacznie głębiej w jego powierzchnię, konserwując i pielęgnując na głębokość kilku milimetrów.

